Proiectul de baza

Website-ul de prezentare al proiectului de baza in limba engleza poate fi accesat apasind butonul de mai jos:WebSite DANUBIUS-RI.EU



Programului 5/Subprogram 5.4 - Programul de cercetare, dezvoltare si inovare pentru sistemele fluvii, delte, mari - "Danubius" din Planului national de cercetare-dezvoltare si inovare pentru perioada 2015 - 2020 (PNCDI III)

Proiect suport de management

Proiect suport de management pentru pregatirea Preparatory Phase – H2020 a Centrului International de Studii Avansate pentru sisteme rauri – mari.

3 luni (15 aprilie - 15 iulie 2016)

DANUBIUS-RI

Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Inovare (ANCSI)

796.815 RON


Parteneri proiect

  • Conducator de proiect: Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina- GeoEcoMar
  • Partener: Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Stiinte Biologice ((INCDSB)

Descriere

Proiectul de infrastructura distribuita pan-europeana „Centrul International de Studii Avansate pentru Sisteme Fluviu – Mare” a ajuns – sub coordonarea Romaniei – intr-un punct important al maturitatii sale. Astfel, DANUBIUS-RI a primit statutul de proiect Fanion (Landmark) in Strategia UE pentru Regiunea Dunarii inca din anul 2013 si, mai ales, recent a fost acceptat ca proiect ESFRI.

Astfel, pe data de 10 martie 2016, la Amsterdam, odata cu lansarea Roadmap-ului ESFRI 2016, Proiectul de Infrastructura Pan- Europeana distribuita pentru Cercetari Avansate in Sisteme Fluviu – Mare DANUBIUS-RI a fost unul dintre cele 6 proiecte nou admise pe lista infrastructurilor pan-europene ESFRI. Aceasta includere pe lista ESFRI confirma, pe de o parte, importanta DANUBIUS-RI ca pol de stiinta, educatie si inovare si gradul sau de maturitate, dar pe de alta parte obliga la continuarea realizarii acestuia la standarde de excelenta stiintifica si intr-un ritm sustinut si alert. In urma includerii DANUBIUS-RI pe Roadmap-ul ESFRI 2016, Comisia Europeana (Directoratul General Cercetare Stiintifica si Inovare) a hotarat sa sprijine implementarea proiectului (dezvoltarea infrastructurii pan-europene) printr-un proiect suport dedicat (INFRADEV 2-2016).

DANUBIUS-RI este astfel primul proiect de infrastructura pan-europeana care aduce impreuna specialistii din toate domeniile relevante studierii mediilor dulcicole cu cei din domeniul marin. Proiectul este astfel si primul care acorda atentie deosebita proceselor din mediile de tranzitie (delte si estuare). Atat prin structura sa – cat si prin logica de functionare, DANUBIUS –RI va sprijini activitati de cercetare interdisciplinara care vor urmari fenomene din continuumul fluviu-mare – intr-un mod secvential care va incuraja interdisciplinaritatea (de la observatii, masuratori de teren, la analize, modelari si integrarea aspectelor naturale cu cele sociale si economice pentru realizarea planurilor de guvernanta). Prin aceste aspecte proiectul este unic atat in Europa cat si in lume.

Obiective

Obiectivul principal

Proiectul suport de management pentru Pregatirea Preparatory Phase a DANUBIUS-RI are ca obiectiv sustinerea activitatilor care trebuie desfasurate de catre consortiul DANUBIUS-RI pentru reluarea realizarii acestei infrastructuri de cercetare pan-europene distribuite dupa includerea acesteia pe Roadmap-ul ESFRI 2016. Acest proiect sustine pregatirea propunerii de proiect Horizon 2020 pentru Preparatory Phase, dar si reprezentarea DANUBIUS-RI la diferitele reuniuni europene si internationale cu alte infrastructuri de cercetare cu care proiectului va colabora si alte activitati de coordonare. Proiectul include pregatirea si desfasurarea unei noi sedinte a Comitetului International de Initiativa, care va aduce impreuna toti reprezentantii consortiului pan-european DANUBIUS-RI. Cu aceasta ocazie vor fi impartite sarcinile catre intregul consortiu, atat pentru realizarea propunerii de Faza Pregatitoare (Preparatory Phase) – structura si responsabilitati, cat si activitatile pe care fiecare consortiu national trebuie sa le intreprinda in propria tara. Consortiul va realiza propunerea DANUBIUS Preparatory Phase in colaborare si sub coordonarea agentiilor de finantare care au oferit sprijin politic, iar redactarea va fi realizata in mai multe sedinte de lucru, care vor fi sustinute prin prezentul proiect. Proiectul va sustine si activitati de leadership, prin participarea la discutii si negocieri cu diferitele state membre ale consortiului (sedinte comune cu partenerii si agentiile de finantare). Acest proiect va sustine si prezentarea noilor oportunitati oferite de catre DANUBIUS-RI si va analiza potentialul stiintific national pentru fiecare regiune de dezvoltare in parte. Aceasta activitate are un rol major in pregatirea comunitatii nationale de utilizatori si a elementelor de sinergie care vor fundamenta necesarul de infrastructura pentru Hub (nucleul central).


Alte obiective

Acest proiect sustine atat realizarea propunerii de Faza Pregatitoare (Preparatory Phase), dar si intarirea pozitiei Romaniei in calitatea sa de coordonator al proiectului DANUBIUS-RI.

Dupa primirea DANUBIUS-RI pe Roadmap-ul ESFRI, Comisia Europeana a pregatit un proiect dedicat finantarii activitatilor care vor transforma propunerea DANUBIUS-RI intr-o adevarata infrastructura pan-europeana de cercetare. Ca si in alte cazuri, acest proiect de Faza Pregatitoare (Preparatory Phase) are scopuri foarte precise: definirea standardelor si armonizarea tuturor elementelor de infrastructura la nivel pan-european, geometria finala a infrastructurii, modalitatea de accesare a acesteia, stabilirea unor intelegeri intre agentiile de finantare participante la proiect, pregatirea comunitatii europene de utilizatori si, cel mai important, stabilirea aplicatiei pentru entitatea juridica pan-europeana (in cazul DANUBIUS-RI – cu sediul in Romania) – ERIC (European Research Infrastructure Consortium). DANUBIUS PP finanteaza si intareste pozitia proiectului pe plan global ca reprezentant al eforturilor comunitatii stiintifice europene – si colaborarea cu celelalte proiecte europene de infrastructura (ESFRI sau retele de infrastructuri).

Acest proiect suport de management are ca scop si intarirea pozitiei Romaniei in calitate de coordonator al proiectului, prin finantarea reluarii sedintelor comune de lucru. Proiectul asigura sprijinul financiar pentru deplasarea la diferiti parteneri si agentii de finantare si clarificarea numeroaselor probleme care trebuie rezolvate pe plan national in fiecare stat membru al consortiului.

Acest proiect sustine si realizarea de materiale promotionale strict necesare pentru prezentarea proiectului cu diferite ocazii si evenimente nationale, dar mai ales europene si internationale.

Un alt obiectiv major al acestui proiect – suport il constituie armonizarea abordarii nationale astfel incat sa se raspunda cerintelor de trans-disciplinaritate definite ca principiu de baza pentru activitatea CD a DANUBIUS-RI. Prezentarea unitara, armonizata a datelor si inregistrarilor existente ca si a nivelului de participare cu infrastructura si resursa umana, pe baza unor protocoale standard, reprezinta unul dintre principiile fundamentale care definesc baza comuna de participare la DANUBIUS-RI a tuturor tarilor si tuturor partilor interesate, incluse in aplicatia ESFRI ca DANUBIUS Commnons.

Ca urmare, pentru a putea defini in mod unitar si armonizat portofoliul de participare al Romaniei, una dintre activitatile propuse spre derulare in acest proiect este efectuarea unui “audit al competentelor nationale”, care sa identifice, catalogheze si centralizeze informatiile legate de competentele existente la nivel national in ariile de expertiza si domeniile de activitate ale centrului DANUBIUS-R. Acestea includ centre de cercetare si infrastructura existenta la nivel national in aceste centre, identificarea directiilor care nu sunt dezvoltate la nivel national dar care sunt incluse in planul stiintific/ planul de dezvoltare al DANUBIUS-RI. De asemenea, ca rezultat al acestor activitati se vor defini asa numitele “competente de baza - core competencies” ale retelei nationale afiliate DANUBIUS-RI.

Scopul este de a identifica si structura armonizat toate aceste componente pe grad de capabilitate si excelenta, gruparea pe competente si realizarea unui cluster al competentelor care, in final, va avea ca si consecinta facilitarea afilierii la nodurile definite in Danubius-RI pe baza criteriilor de excelenta stiintifica si de infrastructura.

Activitati

1. Redactarea si depunerea proiectului Preparatory phase pentru Centru International de Studii Avansate pentru sisteme rauri- mari DANUBIUS RI - depunere care va fi facuta pe data de 22 iunie, 2016. 2. Diseminarea / promovarea proiectului DANUBIUS-RI pe plan international; pregatire si realizare de materiale promotionale pentru DANUBIUS-RI (pentru consortiu, pentru partenerii europeni si internationali, pentru sedinte de lucru precum IIC dar si altele, ulterioare acesteia). Prin includerea pe Roadmap-ul ESFRI cerere este foarte mare de asemenea materiale. Cele existente nu includ toate componentele actuale, iar noua ”eticheta” ESFRI trebuie de asemenea sa fie mentionata. Sunt necesare materiale dedicate pentru diferitele categorii de utilizatori, de la comunitatea stiintifica si agentiile de finantare la marele public. 3. Redactarea si depunerea proiectului Preparatory phase pentru Centru International de Studii Avansate pentru sisteme rauri- mari DANUBIUS RI - depunere care va fi facuta pe data de 22 iunie, 2016.
- discutarea (negocierea) participarii unor organizatii in UE si internationale in proiectul DANUBIUS-RI; - atragerea unor noi parteneri europeni / internationali care aduc valoare stiintifica in DANUBIUS-RI; - organizarea unor evenimente de consultare a comunitatii stiintifice din Romania (eventual cu participare internationala) referitoare la rolul acestora in infrastructura DANUBIUS-RI; - organizarea unor sedinte de consultare a autoritatilor locale / nationale din Romania referitoare la rolul acestora in infrastructura DANUBIUS-RI si impactul acesteia in dezvoltarea locala si regionala; analizarea posibilitatii de creare a unui platforme de comunicare si interactiune intre mediul academic si cel de utilizatori (ex. comunitatea de afaceri, institutii publice, etc.) in vederea constituirii masei critice de utilizatori ai infrastructurii DANUBIUS-RI; - participarea la reuniuni internationale, la care se va discuta componenta de internationalizare a infrastructurii DANUBIUS-RI (ex. sisteme fluviu-mare din alte continente – Amazon, Mekong, Mississippi, etc.). - organizarea in modulul I, Murighiol, al DANUBIUS-RI a unor conferinte si mese rotunde pe tematica refacerii componentelor principale ale ecosistemelor acvatice si terestre din zonele umede si de tranzitie, cu accent pe identificarea problemelor care au condus la dezechilibrul ecosistemelor si la pierderea functiilor acestora, cu invitati din tara si cu reprezentanti ai comitetului international de initiativa a (IIC) DANUBIUS-RI.
4. Identificarea nucleului de expertiza si a centrelor nationale de CDI care pot constitui baza nodului romanesc Delta Dunarii, prin organizarea si participarea la evenimente / intalniri de lucru in Romania cu comunitatea stiintifica. Acesta va fi facut prin organizarea de intalniri (pe regiuni de dezvoltare) pentru intelegerea exacta a situatiei capabilitatilor romanesti, atat prin prisma excelentei stiintifice la nivel national cat si prin prisma contributiei la imbunatatirea mediului socio-economic, in functie de specificitatea fiecarei regiuni de dezvoltare.

Impact

Propunerea proiectului Horizon 2020 DANUBIUS PP este strict necesara obtinerii proiectului ajutator din partea Comisiei Europene – DG R&I, dedicata lui DANUBIUS-RI odata cu primirea acestuia pe Roadmap-ul ESFRI 2016. Proiectul DANUBIUS PP va finanta astfel cea mai mare parte a activitatilor necesare la nivel pan-european (proiectul nu finanteaza activitati nationale, acestea trebuind acoperite de catre agentiile de finantare care au promis sprijin DANUBIUS-RI). Prin proiectul DANUBIUS PP vor fi astfel realizate: standardele DANUBIUS Commons, componenta cruciala a proiectului de infrastructura, acordurile de generare si utilizare a datelor, va fi stabilita geometria finala a proiectului de infrastructura si componentele acestuia, si vor fi elaborate documentele pentru realizarea DANUBIUS ERIC (statutul de persoana juridica pan-europeana).

Prin finantarea sedintelor de lucru si deplasarilor in scopul discutarii si negocierii diferitelor aspecte legate de propunere se faciliteaza lucrul mult mai eficient la redactarea acestei propuneri. Finantarea primei sedinte IIC dupa 19 luni de la sedinta precedenta este cruciala pentru a consolida rolul de coordonator al Romaniei in proiectul DANUBIUS-RI. Deplasarile la institutiile partenere si participarea la sedintele de lucru cu agentiile de finantare si conducerile unor institute partenere pentru clarificarea unor aspecte legate de parteneriatul DANUBIUS-RI sunt de asemenea activitati care au rol de a consolida pozitia de leader a Romaniei.

Participarea la diferitele sedinte de lucru si alte manifestari internationale si cu comunitatile pan-europene de utilizatori au rol de a intari pozitia DANUBIUS-RI printre celelalte proiecte pan-europene ESFRI.

Realizarea de materiale informative este extrem de importanta popularizarii proiectului – atat in randul reprezentantilor agentiilor de finantare, cat si in randul comunitatii de utilizatori din tara si din Europa.

Intocmirea potentialului de cercetare si de dezvoltare la nivel de regiuni este deosebit de utila pentru intelegerea capacitatilor stiintifice existente in Romania si pentru folosirea optima a resurselor existente. Discutiile cu administratiile locale vor contribui la mai buna intelegere a oportunitatilor oferite de proiect si vor facilita constructia elementelor de infrastructura care vor fi amplasate in Romania.

In cadrul DANUBIUS-RI se vizeaza dezvoltarea retelei de expertiza si infrastructura pe domeniile stiintelor vietii, stiintele pamantului si socio-economic, incluzand domeniile conexe, sustinerea unitara, ca efort colectiv al Romaniei, a activitatii de cercetare specifice. De asemenea, se urmareste armonizarea abordarii nationale astfel incat sa se raspunda cerintelor de trans-disciplinaritate definite ca principiu de baza pentru activitatea CD a DANUBIUS-RI. Prezentarea unitara, armonizata a datelor si inregistrarilor existente ca si a nivelului de participare cu infrastructura si resursa umana, pe baza unor protocoale standard, reprezinta unul dintre principiile fundamentale care definesc baza comuna de participare la DANUBIUS-RI a tuturor tarilor si tuturor partilor interesate, incluse in aplicatia ESFRI ca DANUBIUS Commnons.

Ca urmare, pentru a putea defini in mod unitar si armonizat portofoliul de participare al Romaniei, una dintre activitatile propuse spre derulare in acest proiect este efectuarea unui “audit al competentelor nationale”, care sa identifice, catalogheze si centralizeze informatiile legate de competentele existente la nivel national in ariile de expertiza si domeniile de activitate ale centrului DANUBIUS-R. Acestea includ centre de cercetare si infrastructura existenta la nivel national in aceste centre, identificarea directiilor care nu sunt dezvoltate la nivel national, dar care sunt incluse in cazul stiintific / planul de dezvoltare al DANUBIUS-RI. De asemenea, ca rezultat al acestor activitati se vor defini asa numitele “competente de baza - core competencies” ale retelei nationale afiliate DANUBIUS-RI.

Scopul este de a identifica si structura armonizat toate aceste componente pe grad de capabilitate si excelenta, gruparea pe competente si realizarea unui cluster al competentelor care, in final, va avea ca si consecinta facilitarea afilierii la nodurile definite in Danubius-RI pe baza criteriilor de excelenta stiintifica si de infrastructura.

O a doua componenta vizeaza ca rezultat crearea unui “stakeholders forum” romanesc pentru DANUBIUS-RI, care sa aiba o componenta academica, una de cercetare si una formata din companiile private. Intrucat infrastructura de cercetare, reprezinta practic “clientii DANUBIUS-RI” iar componenta academica este cea care ofera “training” pentru competentele de baza identificate in prima etapa, componenta de afaceri este considerata aceea care, in colaborare cu DANUBIUS-RI, va contribui la imbunatatirea mediului socio-economic regional, deosebit de important pentru euro-regiunea Dunarii de Jos.

Toate aceste actiuni au ca finalitate rezultate utilizabile in generarea elementelor preliminare necesare pentru evaluarea impactului socio-economic pe care DANUBIUS-RI, atat cu componenta de Hub cat si cu cea de supersite, il are considerand adresabilitatea multi-directionala a DANUBIUS-RI la nivel regional: regiunea S-E, regiunile S-Muntenia, S-V, Vest, euroregiunea Dunarii Inferioare si caracteristica de importanta transnationala catre est, nord-est fata de locatia hub-ului si a supersite-ului romanesc vom corela atat designul chestionarului, cat si rezultatele acestuia, pentru a obtine o analiza la 360 grade al auditului stiintific, academic si industrial romanesc.

Un alt rezultat va conduce la realizarea masei critice de utilizatori si personal romanesc implicat in Danubius-RI, pentru a putea, ulterior, dimensiona in raport cu numarul de membri ai DANUBIUS-RI necesitatile centrului.

In aceasta directie se concretizeaza urmatoarele activitati cu reprezentantii cercetare-dezvoltare din Institute Nationale si ale Academiei Romane, Universitati si stakeholders, din regiunilor de nord-vest, vest, centru, nord-est, sud:

  • Timisoara
  • Murighiol
  • Arad (cu reprezentanti de la Oradea, Timisoara)
  • Murighiol (cu reprezentanti de la Tulcea, Galati, Constanta)
  • Cluj-Napoca
  • Iasi ( cu reprezentanti de la Piatra Neamt, Suceava, Iasi)
  • Bucuresti

Echipa Proiect

Adrian Stanica

Director de proiect

Director Proiect Sectorial Pregatirea aplicatiei ESFRI pentru DANUBIUS-RI, Responsabil FP7 DANCERS si in alte proiecte FP7, H2020

Gheorghe Oaie

Echipa management / Expert Stiintele Pamantului

Persoana cheie in Proiect Sectorial: Pregatirea aplicatiei ESFRI pentru DANUBIUS-RI, FP7 DANCERS, Responsabil in proiecte FP7, H2020

Nicolae Panin

Echipa management /Expert, relatia cu Academia Romana

Persoana cheie in Proiect Sectorial: Pregatirea aplicatiei ESFRI pentru DANUBIUS-RI, FP7 DANCERS, Responsabil proiecte FP6

Manuela SIDOROFF

Responsabil proiect partener INCDSB

Responsabil in Proiect Sectorial: Pregatirea aplicatiei ESFRI pentru DANUBIUS-RI, Responsabil FP7 Dancers

Click aici pentru
Echipa completa a proiectului.

Contact

Institutul National de Cercetare- Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina- GeoEcoMar
Adresa: Bucuresti, Str. Dimitrie Onciul, nr. 23-25, sector 2
Tel/Fax: 021.252.55.12/021.252.25.94
Director general – dr. ing. Gheorghe OAIE
Director proiect – Director stiintific- dr. Adrian STANICA
Director economic – Ana OLTEANU

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Stiinte Biologice
Adresa: Bucuresti, Splaiul Independentei nr. 296, sector 6, CP 060031
Tel/Fax 0212207780 / 0212207695
Director general- Responsabil proiect- dr. Manuela Elisabeta SIDOROFF
Director economic- Vladimir SANDRU